Witam Was kochani moi czytelnicy!
Dziś mam dla Was coś innego, raczej coś słodkiego. Dżemik z figą w połączeniu z suszoną gruszką, melonem oraz rodzynkami zachęcą nie jednego smakosza. Plasterki cytryny zanurzone we własnym soku z rozpuszczonym cukrze, również zwrócą uwagę nie jednego degustatora.
Te przepyszne cudeńka otrzymałam na jednym ze spotkań blogerskich w Lublinie. Pamiętam, że każda z uczestniczek uśmiechnęła się na ich widok.
A z tego co pamiętam nie byłyśmy głodne.
Podaję link do strony producenta:
http://eterno.pl/
oraz Fb:
https://www.facebook.com/ETERNO.sc
Figa z makiem
http://eterno.pl/
oraz Fb:
https://www.facebook.com/ETERNO.sc
Figa z makiem
Figa z makiem chodź brzmi ciekawie, faktycznie zawartość słoiczka taka właśnie jest. Soczysta dojrzała figa z połączeniu z suszonymi owocami takimi jak pigwa, gruszka, morela, skórka pomarańczowa oraz rodzynki skupią uwagę każdej szefowej kuchni. Mak też każda z nas lubi. Mnie słoiczek zaskoczył pozytywnie i to bardzo. Tym bardziej, że nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów. Zawartość choć bardzo zróżnicowana to mega zdrowa dla organizmu. Figa przeciwdziała powstawaniu komórek rakowych, suszone śliwki ograniczają wchłanianie wysokokalorycznych węglowodanów, morele wpływają pozytywnie na serducho, a rodzynki poprawiają pracę mózgu. Więc jak widzicie same drogocenne składniki pozytywnie wspomagające nasz organizm. Dżem sam w sobie jest bardzo słodki, jak dla mnie jednak bardzo. Mój organizm znaczenie przechyla szalę kwaśnych potraw. Jednak że dżem cieniutko rozsmarowany na bułce z masełkiem potrafi rozpieścić moje i zapewniam że również i Wasze podniebienia.
Skład: owoce: pigwa, figa 14%, gruszka suszona, morele, melon; rodzynki, cukier, mak 5%, skórka pomarańczowa. Sporządzono z 80g owoców na 100g produktu. Łączna zawartość cukru 57g na 100g produktu
Słoiki szklane: zawartość netto 220g
Zastosowanie: do deserów, kanapek
Niespotykane na co dzień połączenie składników. Odszukany przepis z
dzienników prababci, która przygotowywała konfiturę zasłyszawszy legendę
o jej pochodzeniu. Świeże owoce połączone z suszonymi, a do tego
wymieszane z makiem. Podkręciliśmy smak konfitury dodając więcej owoców,
a w swoim składzie zawiera: figę, pigwę, gruszkę, morelę, melona oraz
rodzynki, a wszystkie te owoce połączone specjalnie przyrządzonym
makiem. Mak daje orzechowy posmak, a smak całej konfitury jest tak
niesamowity, że nie da się opowiedzieć, ją trzeba skosztować!Polecamy
Głównie jako dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa. Wyśmienicie smakuje ze świeżą bagietką, maślanymi rogalikami lub ciepłymi tostami.Idealnie sprawdza się na śniadanie jako smaczny dodatek do jogurtów naturalnych oraz mleka. Z kolei na podwieczorek urozmaici smak budyniu lub jako polewy babeczek z bitą śmietaną.
Znakomicie nadaje się do wypieku ciast i dekoracji deserów: omlety lub naleśniki z serem polać konfiturą. Pyszny dodatek do lodów jak również gofrów.
Cytrynki z rumem
Cytrynki z rumem to kolejny produkt, który pozytywnie mnie zaskoczył. Cytryna pokrojona w cienkie plasterki razem ze skórką zatopiona we własnym soku z dodatkiem cukru i rumu. Połączenie bardzo praktyczne ponieważ z połączeniu z gorącą herbatą nie dość, że rozgrzewa organizm to również jest bogatym źródłem witaminy C. W chłodne, deszczowe lub mroźne dni zawsze mogłam liczyć na zawartość tego słoiczka. Dla osób znudzonych zwykłą herbatą z plasterkiem cytryny owy produkt staje się super ciekawszym zamiennikiem. Dodatek rumu zachęci niejednego zmarzlucha, który będzie chciał się szybko rozgrzać.
Zastosowanie: do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów
Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku
wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują
się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z
cukrem.Polecamy
Jako tradycyjny dodatek do herbaty: plasterek cytrynki z łyżeczką syropu.Do sporządzania orzeźwiających napojów: do wody mineralnej w dzbanku dodać parę plasterków cytrynek z syropem. Słoiczek wystarcza do sporządzenia 4l pysznej lemoniady. Do lemoniady można dodać parę listków mięty oraz trochę miodu.
Jako dodatek do deserów np.: lody owocowe w pucharkach polać syropem, ozdobić plasterkami cytrynek.
Do pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu.
Dodatkowo do każdego szklanego słoiczka przywieszona jest osobna karteczka z ciekawymi podpowiedziami zastosowania produktu. Wskazówki są cenne informują nas o sposobie przyrządzenia np: herbaty czy lemoniady. Podsumowując nigdy nie spotkałam się z aż tak dopracowanymi szczegółami dotyczącymi opakowania produktu spożywczego. Zakrętka oznaczona logiem firmy, dodatkowo papierowa etykieta, wraz z dołożona instrukcją robią wrażenie. Dlatego też cena 230g słoiczka to wydatek 12 zł, więc dość sporo jak na taką pojemność. Ale czy nowość w naszej szafce, która zaskoczy gości którzy odkryją coś innego wręcz zaskakującego powinna mieć bezcenna?
Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami...
Zjadlabym takie pysznosci! ;)
OdpowiedzUsuńtak egzotycznych konfitur jeszcze nie jadłam, uwielbiam żurawinę i migdały
OdpowiedzUsuńBrzmi nietypowo i wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńNie dziwie sie, ze kto by sie nie usmiechnal na ich widok? :) samy pysznosci, brzmią naprawde smakowicie ;) pozdrawiam, zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) jestem łasuchem na słodkie, wlaśnie pje herbatkę malinową z dużą ilością miodu ;)
OdpowiedzUsuńTe cytrynki wyglądają kusząco ;)
OdpowiedzUsuńten dżem wygląda okropnie... :P
OdpowiedzUsuńTakie cytrynki do herbaty na pewno byłyby fajne :)
OdpowiedzUsuń